In het kader hieronder vind je een overzicht van de vijf meest recente blog berichten die wij op deze site hebben geplaatst met direct daaronder de nieuwste blogpost. We vinden het leuk om jullie reacties op onze verhalen te lezen!

Om een van de andere artikelen te lezen, kun je op de desbetreffende titel klikken. Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier hier.

05 Oct 2021 - ont-spannen
Een auto heeft onderhoud en benzine nodig om te rijden. Doe je dat niet, gaat de auto signalen geven. Is er iets mis, dan springt er een lampje aan op je dashbord. Als je moet tanken, komt er geluid en brand er het tanksymbool. Als je dat lang negeert, staat de auto stil langs de weg of gaan er onderdelen kapot waardoor de auto niet meer functioneert zoals het zou horen.
Zo is het ook met je lichaam. Je lichaam heeft als het ware onderhoudt (aandacht) en benzine (voeding) nodig. Als je dit niet doet en de signalen van lijf negeert, gaat je lichaam protesteren. Er ontstaan mentale en fysieke klachten zoals vermoeidheid, schouderklachten, klachten in je buik, piekeren, somberheid, burn-out. Er ontstaat een disbalans; stress.

Stress, wie kent het niet?
Stress is niet alleen negatief. Eustress is juist een positieve (emotionele, cognitieve of gedragsmatige) reactie op een uitdagende situatie die je in staat stelt om goed met de situatie om te gaan en te presteren. Het is helpend en zelfs gezond. Distress daarintegen is een belastende (emotionele, cognitieve of gedragsmatige) reactie van het lijf die veroorzaakt wordt door een externe stressor. Als de draaglast groter is dan de draagkracht dan gaat er iets mis. Op het moment dat je dan niet naar je lichaam gaat luisteren en maar doorgaat om alles in stand te houden gaat dat ten koste van je jezelf en je lichaam. Vaak gaan we juist naar ons hoofd om onze lichamelijke signalen niet te hoeven voelen en daardoor kunnen we doorgaan zoals we doen en patronen in stand blijven. Tot er situaties ontstaan waarin doorgaan geen optie meer is en er wrijving ontstaat tussen wat je werkelijk wil en kunt.

Balans tussen spanning en ontspanning
Het leven staat nooit stil, het is altijd in beweging. De uitdaging is de balans tussen spanning en ontspanning. Door bewuste beweging kun je de vast gezette energie weer loslaten en kan je levensenergie stromen. Je lichaam weet precies wat het kan doen om de stress te ontladen uit het lijf. Vaak zijn we de verbinding hiermee kwijt geraakt en is het vertrouwen hierin zoek. Met lichaamsgerichte therapie verbinden we ons weer terug met het lichaam. Door je lichaam meer te belichamen, ga je weer de signalen voelen van je lijf. En door weer naar je lijf te leren luisteren kun je doen wat kloppend is voor jou, trouw zijn aan je eigen grenzen, weer voelen wat je wilt en de balans tussen spanning en ontspanning herkennen en vinden. En dit alles zodat je, net als de auto, niet stil komt te staan aan de zijkant van jou weg of om weer jou motor te vullen zodat je weer verder kunt reizen. Er kan rust ontstaan en ruimte. Dit zodat er meer vitaliteit, energie en plezier mag ontstaan.

Wil jij ook beter leren omgaan met stress? Zoek je balans tussen spanning en ontspanning? Wil je je verbinden met je lichaam en weer leren voelen? Wil je je energiek en vitaal voelen? We helpen je graag. Neem gerust contact op voor meer informatie of meld je aan voor een gratis kennismaking.

Hartelijke groet, Sundari
Geplaatst op 05 Oct 2021 door Martijn

<< Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende >>

psycholoog van waveren amersfoort
Sajid van Waveren
therapeut Sundari van Waveren
Sundari van Waveren
  • Geregistreerd therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. We horen graag van je!

Aangesloten bij:
RBCZ logo
psycholoog SBLP
Deel onze site: