Op deze pagina vind je alle blog berichten en artikelen die we op deze site gepubliceerd hebben. De meest recente post staat bovenaan. Als je een reactie wilt achterlaten bij een bepaald artikel, dan kun je op de titel daarvan klikken zodat je op de pagina van het betreffende artikel zelf komt. Daar kun je vervolgens reageren.

Het innerlijk kind
Hoe was jij vroeger als kind?
Onze zoon is nog niet zo lang geleden 1 jaar geworden. Het is prachtig om te zien hoe hij zich in een jaar ontwikkeld heeft van een klein hulpeloos wezentje naar een aandoenlijk ondernemend mannetje, dat aanstekelijk lacht en continu bezig is de wereld om zich heen te ontdekken. In zijn ontwikkeling komt hij hele basale behoeftes tegen zoals: veiligheid, geborgenheid, voedlng en meer recentelijk ook het ontdekken dat hij een individu is en een eigen wil heeft. De indrukken en ervaringen die hij in dit eerste jaar en de komende jaren opdoet zijn de basis voor de manier waarop hij de wereld om zich heen ervaart, hoe hij naar zichzelf kijkt en hoe hij het leven tegemoet treed.
Dat geldt niet alleen voor hem, maar voor ieder mens. De ervaringen uit onze vroege kindertijd hebben een grote invloed op de overtuigingen die we hebben over onszelf en over de wereld om ons heen. Hoe onze ouders en opvoeders omgingen met thema's als geborgenheid, veiligheid, voeding, autonomie en liefde zijn bepalend voor hoe we over onszelf denken en voelen als volwassene. Deze gevoelens en gedachten duiden we met de metafoor van het Innerlijk kind. We hebben natuurlijk geen echt kind in ons, maar in verschillende situaties kunnen de gedachten en gevoelens uit de kindertijd zeer sterk aanwezig en voelbaar zijn. Het maakt dat we vaak niet als volwassene vanuit het hier en nu reageren, maar vanuit de ervaringen van vroeger, het kind. Gelukkig is het mogelijk om dat te veranderen. Door op onderzoek te gaan en te ontdekken hoe je was als kind en wat de ervaringen zijn geweest van dat kind kan duidelijk worden wat je nodig had. Niet omdat daar nog iets aan te veranderen is, maar omdat je als volwassene zelf zorg kunt gaan dragen voor het kind in je.

In mijn praktijk besteed ik veel aandacht aan het innerlijk kind, omdat het zo een belangrijke factor is voor hoe je je leven van vandaag ervaart. Als je op een intensievere manier kennis wilt maken met het jongetje of meisje dat jij was, dan kan ik je aanraden om deel te nemen aan vierdagse training 'Je eigewijze weg'. Deze training staat helemaal in het teken van het innerlijk kind en bieden allerlei mogelijkheden om te onderzoeken en ontdekken wat de gevoelens en overtuigingen zijn uit jouw kindertijd en hoe je nu als volwassene daar op een andere manier mee om kunt gaan.

Hartelijke groet, Sajid
Geplaatst op 17 Jun 2019 door Martijn


door pfjSLToXKeiyt @ 28 May 2023 10:26
gILmfbUlqiQzVGko
door SemqGjgVi @ 28 May 2023 10:26
PskhglnvqwoyLiY
door pJncqivMtWYfT @ 28 May 2023 10:26
zQrypRcPIXZH
door CGewcrALsbKkPf @ 28 May 2023 10:26
QVlEYWjehIauwsL
door OKaTPkvD @ 28 May 2023 10:26
CyPHVAZNRD
psycholoog van waveren amersfoort
Sajid van Waveren
therapeut Sundari van Waveren
Sundari van Waveren
  • Geregistreerd therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. We horen graag van je!

Aangesloten bij:
RBCZ logo
psycholoog SBLP
Deel onze site: