Op deze pagina vind je alle blog berichten en artikelen die we op deze site gepubliceerd hebben. De meest recente post staat bovenaan. Als je een reactie wilt achterlaten bij een bepaald artikel, dan kun je op de titel daarvan klikken zodat je op de pagina van het betreffende artikel zelf komt. Daar kun je vervolgens reageren.

Meditatie en ons brein
'Hoewel velen van ons de mens beschouwen als een denkend wezen dat voelt, zijn we biologisch gesproken eerder voelende wezens die denken.'

Dit citaat komt uit het boek van dr. Jill Bolte Taylor. Deze neurowetenschapper werd in 1996 getroffen door een herseninfarct. In haar boek 'Onverwacht Inzicht' beschrijft ze haar ervaringen tijdens het infarct en over haar herstelperiode die ruim 8 jaar in beslag nam. Dankzij haar kennis van het brein en haar wetenschappelijke nieuwsgierigheid was zij in staat om gedetailleerd te blijven volgen wat er gebeurde in haar brein ten tijde van het infarct en de effecten die dat had op onder andere cognitie, emotie, motoriek, proprioceptie (het vermogen om de positie van lichaam en lichaamsdelen waar te nemen) en taalbegrip. Aan de hand van het verlies van specifieke functies kon ze precies localiseren welke gebieden werden aangetast.
Wat mij met name trof tijdens het lezen van het boek is dat het infarct in de linkerzijde van haar hoofd optrad, waardoor er verlies van functies was aan die kant. De gebruikelijke balans tussen linker- en rechterzijde van het brein was daarmee verstoord, waardoor de functies aan rechterzijde veel prominenter aanwezig waren. De ervaring die Bolte Taylor daarover beschrijft lijkt veel op die van mensen die veel mediteren: 'Mijn linker hersenhelft had me geleerd om me te zien als een vast lichaam gescheiden van anderen. Maar nu ik verlost was van die beperkende netwerkverbindingen, genoot mijn rechterhersenhelft van zijn verbondenheid met de eeuwige kringloop. Ik was niet meer geisoleerd en alleen. Mijn ziel omspande het universum en dartelde vol blijdschap in een eindeloze zee.'
Onze linkerhersenhelft stuurt het rationele, methodische, op feiten en de realiteit georiënteerde denken; dat is het domein van wetenschappelijke, intellectuele en terugdenkende analyse. Onze rechterhersenhelft is meer verantwoordelijk voor het intuïtieve, gevoelsmatige, creatieve, holistische denken. In ons dagelijks leven ligt heel veel nadruk op feiten en details waardoor de linkerhersenhelft zeer domininant aanwezig is. Meditatie brengt meer balans en harmonie tussen beide hersenhelften. Dit is gezonder voor ons brein, maar ook prettiger voor de manier waarop we het onszelf en onze omgeving ervaren.

In Amersfoort en omgeving zijn een aantal plekken waar je verschillende vormen van meditatie kunt beoefenen. Wil je daar meer over weten dan kun je mij een bericht sturen. Je kunt natuurlijk ook alleen beginnen, al is mijn ervaring dat, zeker in het begin, begeleiding en in een groep mediteren een stuk makkelijker is.

Hartelijke groet, Sajid
Geplaatst op 13 Jun 2019 door Martijn


psycholoog van waveren amersfoort
Sajid van Waveren
therapeut Sundari van Waveren
Sundari van Waveren
  • Geregistreerd therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. We horen graag van je!

Aangesloten bij:
RBCZ logo
psycholoog SBLP
Deel onze site: