Op deze pagina vind je alle blog berichten en artikelen die we op deze site gepubliceerd hebben. De meest recente post staat bovenaan. Als je een reactie wilt achterlaten bij een bepaald artikel, dan kun je op de titel daarvan klikken zodat je op de pagina van het betreffende artikel zelf komt. Daar kun je vervolgens reageren.

(Familie) opstellingen - mijn eerste ervaring
Mijn eerste ervaring met opstellingen was 10 jaar geleden. In die tijd was ik zoekende naar zingeving voor alle gebeurtenissen in mijn leven (achteraf gezien was ik eigenlijk op zoek naar mezelf). De psycholoog die ik toe zag had mij geadviseerd om een keer een familieopstelling te doen bij een therapeut in Nijmegen. Dus zat ik daar op een vrijdag morgen in een zaaltje aan de koffie met andere deelnemers, allemaal onbekend voor elkaar en verwachtingsvol en onzeker over wat er zou volgen.
Een half uur later zaten we in een kring en in ons midden was de eerste opstelling in volle gang. Ik was totaal verbaasd over wat er gebeurde. Twee mensen die een half uur geleden elkaar nog niet kenden stonden nu opgesteld en reageerden zo blij en gelukkig op elkaar alsof het twee hartvriendinnen waren die elkaar jaren niet meer hadden gezien. Hoe was dat mogelijk….? En niet alleen die twee representanten, allemaal veranderden ze van houding en gedrag en spraken ze over gevoelens die ze gewaar waren die duidelijk niet van hun zelf waren maar hoorden bij de persoon die ze representeerden.
Later die dag werd ik ook opgesteld en kon ik ervaren wat er met je als representant kan gebeuren in een opstelling. Ik voelde boosheid en verdriet, terwijl ik duidelijk wist dat het niet van mij was. Het was heel bijzonder om op die manier in contact te komen met emoties, want in die tijd stopte ik het voelen heel diep weg. Het was een ontdekkingsreis om zo te mogen voelen en ervaren, wetende dat ik er zo uit kon stappen als ik dat zou willen. Het was (en is voor mij nog steeds) magisch.

Ik heb geen goeie verklaring voor hoe het werkt en wat er precies gebeurd als je opgesteld wordt. Sommigen noemen als verklaring het alwetend of morfogenetisch veld. Misschien is dat het, al zou ik je niet kunnen zeggen wat voor een veld dat dan is. Wat het ook is, het is een prachtige en liefdevolle manier om oordeelloos te kijken naar datgene dat er speelt in een bepaald systeem. Als mensen zijn we allemaal in staat om ons open te stellen en mee te voelen in dat systeem.
Voor de vragensteller, maar ook voor de representanten kan het inzicht en heling brengen voor datgene dat op een dieper (onbewuste) laag van invloed is op jou.

De afgelopen jaren heb ik inmiddels heel veel vragen opgesteld, over mijn gezin van herkomst, mijn huidige gezin, mijn mannelijke en mijn vrouwelijke kant, mijn praktijk, … en iedere keer weer is het verassend wat er zich aandient. Het levert lang niet altijd kant en klare oplossingen op, maar altijd een inzicht, een bewustzijn dat nog lange tijd daarna doorwerkt.

Nieuwsgierig geworden naar (familie) opstellingen of heb je een concrete vraag waar je een opstelling over zou willen doen? Regelmatig organiseer ik opstellingendagen waaraan je mee kunt doen als vragensteller of representant. Stuur mij een bericht voor meer informatie.

Hartelijke groet, Sajid
Geplaatst op 04 Mar 2019 door Martijn


psycholoog van waveren amersfoort
Sajid van Waveren
therapeut Sundari van Waveren
Sundari van Waveren
  • Geregistreerd therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. We horen graag van je!

Aangesloten bij:
RBCZ logo
psycholoog SBLP
Deel onze site: