Op deze pagina vind je alle blog berichten en artikelen die we op deze site gepubliceerd hebben. De meest recente post staat bovenaan. Als je een reactie wilt achterlaten bij een bepaald artikel, dan kun je op de titel daarvan klikken zodat je op de pagina van het betreffende artikel zelf komt. Daar kun je vervolgens reageren.

Het hart, de plek waar alles samenkomt.
Tien jaar geleden op 27 april, kreeg ik tijdens het hardlopen een hartstilstand. Het was een totale verassing, een donderslag bij heldere hemel. Ik was sportief, kerngezond en had nog nooit iets van last gehad van hart of bloedvatenstelsel. Van het hele voorval heb ik weinig meegekregen. Dankzij het adequate handelen van omstanders ben ik in leven gebleven. De ambulance was snel ter plaatse en heeft mij naar het ziekenhuis gebracht. Zelf werd ik een week later pas wakker op de intensive care. Wat de medisch oorzaak was, is niet helemaal duidelijk geworden, het had in ieder geval te maken met een verstoring van de elektrische signalen die zorgen voor de juiste samentrekking van de hartspier.

Het heeft me ongeveer twee jaar gekost voor ik kon accepteren dat het gebeurd was, dat ik kon accepteren dat ik zo kwetsbaar was, dat mijn leven in de handen had gelegen van andere mensen. Het heeft lang geduurd voor ik dankbaar kon zijn voor wat zij voor mij gedaan hebben, omdat ik daarmee toe moest geven dat het werkelijk gebeurt was.
Het heeft mijn hele leven op zijn kop gezet, het betekende het begin van een ontdekkingstocht die nog steeds voortgaat. Een tocht naar binnen toe, op zoek naar wat de essentie is van wie ik ben en hoe ik in het leven wil staan.
Een van de eerste dingen die ik zei toen ik bij kwam was dat mijn hart vol was….
En dat was ook zo. Er was teveel gebeurd en ik was maar door blijven gaan.

Fysisch gezien, heeft het hart een essentiële rol om ons hele lichaam van bloed te voorzien, om zuurstof aan te leveren, koolstofdioxide af te voeren, mineralen en hormonen naar de juiste plaatsen te brengen en ons lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden.
Maar daarnaast heeft het hart ook op een andere manier een centrale plaats in ons lichaam. Het staat symbool voor de plek waar onze binnenwereld en de buitenwereld samenkomen. En voor mij was op dat moment, 10 jaar geleden, op die plek veel te veel gaande waar ik me nauwelijks bewust van was of waar ik op enige manier zorg aan besteedde.
Mijn relatie met de buitenwereld was heel krampachtig. Ik deed hard mijn best om iedereen te vriend te houden en alles goed te doen zodat er niet op mij aan te merken was. Contact met mijn binnenwereld had ik eigenlijk niet. Het verdriet, de boosheid en het verlangen dat van binnen zat kreeg geen ruimte en ben ik pas later gaan ontdekken, erkennen en omarmen.

Inmiddels weet ik dat mijn hart alleen maar gezond kan blijven als de balans in mijn binnenwereld en in de relaties met de buitenwereld op orde is. Het is een dynamisch evenwicht dat regelmatig vraagt om aandacht. Naar buiten toe betekent het zoeken naar de balans tussen verbinden (mijn hart open stellen) en grenzen aangeven. Naar binnen toe gaat het over aandacht hebben voor dat wat er speelt in mij en er zorg voor dragen, door het te voelen, te erkennen en te aanvaarden.

Door te luisteren naar mijn hart ben ik dichter bij mezelf gekomen en kan ik in de wereld meer mezelf zijn.

Hoe is het in jouw hart?
Wat speelt er allemaal in jouw binnenwereld?
Hoe is de balans tussen verbinden en grenzen tussen jou en je omgeving?

Laat het me weten, ik ben benieuwd naar je reactie.

Hartelijke groet, Sajid
Geplaatst op 28 Mar 2017 door Martijn


psycholoog van waveren amersfoort
Sajid van Waveren
therapeut Sundari van Waveren
Sundari van Waveren
  • Geregistreerd therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. We horen graag van je!

Aangesloten bij:
RBCZ logo
psycholoog SBLP
Deel onze site: