Op deze pagina vind je alle blog berichten en artikelen die we op deze site gepubliceerd hebben. De meest recente post staat bovenaan. Als je een reactie wilt achterlaten bij een bepaald artikel, dan kun je op de titel daarvan klikken zodat je op de pagina van het betreffende artikel zelf komt. Daar kun je vervolgens reageren.

Een betere wereld begint met een beetje liever te zijn naar jezelf
Een tijdje geleden kreeg ik van een aantal mensen een heel mooi compliment. Ze zeiden dat ik iets op een hele mooie en prettige manier had gedaan. Wat dat precies was doet er niet zo toe. Het was een zeer oprecht en gemeend compliment, warm en dankbaar. Voor mij was het overdonderend en niet te geloven. Ik kon het niet aannemen.
Zo maar geloven dat je het goed hebt gedaan. Zo maar de dankbaarheid voelen en genieten van het feit dat mensen oprecht waarderen wat ik doe. Dat is iets wat mijn systeem niet zomaar toelaat.

Voor mij was het een duidelijk signaal dat ik iets te onderzoeken had…
Het eerste wat me helder werd is dat dit de manier is waarop ik het altijd doe: Complimenten en bevestiging van anderen laat ik eigenlijk nooit binnen komen. In plaats daarvan ben ik eigenlijk altijd op zoek naar signalen uit de omgeving om te checken of ik dingen niet goed heb gedaan. Want dat is belangrijk. Het idee iets misschien niet helemaal juist te hebben gedaan geeft enorm veel onrust. Ik moet namelijk alles goed doen. Dat is een gedachte die diep van binnen is geworteld, een norm die bijna altijd en voor alles geldt.
Het tweede dat mij duidelijk werd: Een kritische innerlijke stem is continu bezig te zorgen dat ik voldoe aan de verwachtingen die anderen mogelijk van mij kunnen hebben en geeft me ongenadig er van langs op de momenten dat iets wel eens niet helemaal goed zou kunnen zijn.

‘Maar…. Dat klopt toch niet. Er zijn zoveel dingen die ik niet goed doe.’ Dat was gedachte die gelijk voorbij kwam. "Als er zoveel dingen zijn die ik niet goed doe, dan is die norm vast niet zo streng."
Of…. Is het juist omdat die stem in mij zo streng is, dat ik vind dat ik zoveel dingen niet goed genoeg doe? Hmmm…. Waarschijnlijk is dat laatste het geval.

Het is het pijnlijk om te zien hoe streng deze kritische stem is. Liefdeloos en nietsontziend. Altijd maar op zoek naar wat er niet goed is. En daarnaast geen oog voor alles wat goed gaat, wat fijn en leuk is. Dat was mijn derde conclusie: doordat ik alle positieve reacties niet laat binnenkomen blijf ik van binnen leeg. Iedereen heeft behoefte aan bevestiging en positieve feedback, het is voeding voor een gezonde eigenwaarde. Doordat die innerlijke kritische stem alleen maar oog heeft voor het negatieve en geen ruimte laat om alle positieve reacties echt binnen te laten komen, voed ik mij maar mondjesmaat. Terwijl er eigenlijk overvloed is.

Inmiddels heeft zich een mooi nieuw terrein geopend waarin ik experimenteer met het genieten van de dingen die ik doe, of ze nu wel of niet goed zijn, en waarin complimentjes helemaal probeer in te nemen. Ik probeer ze te voelen in mijn hart en in mijn buik. Nog steeds komt die kritische innerlijke stem regelmatig om de hoek kijken. Dat is niet erg, die hoeft ook niet weg. Zo lang er maar genoeg ruimte blijft om te genieten van alles wat ik doe en mij te voeden met alle ervaringen die het me geeft.

Hoe is dat voor jou, wat is bij jou de balans?
Hoe vaak reken je jezelf af voor dingen die je niet goed hebt gedaan?
Hoe vaak prijs je jezelf voor de dingen die je hebt gedaan?

Laat het me weten.

Hartelijke groet, Sajid
Geplaatst op 07 Mar 2017 door Martijn


door Tessa @ 28 May 2023 10:24
Ragazzi ok lo so che vi drt8aoe&#g230; ma ve la sognate la notte voi la fenice? aggressione di 15 fascisti de la fenice? Ma non ci capite proprio un cazzo voi eh… sveglia! Noi leggiamo libri e alleniamo il cervello, non perdiamo tempo in pestaggi!
door Ebony @ 28 May 2023 10:24
&#‰è„00;買一份安心,買一種幻想出來çš3美好幸福,超出能力,而結果卻是徒勞。古人的智慧早就告訴我們,把內心的力量,建基於物質之上是如此危險,如此搖搖欲墜...」雖然這份「å®1心」是表面、不牢固,但如果此刻不追求,我會更不安心,那怎2¾¦?畢竟要獨排眾議,走出大環境,不是那麼易行...
door AGataNally @ 28 May 2023 10:24
First things first, you need to set a limited target date for when you are going to completely quit, such as 2 or 3 weeks from now. However, it is important to get the doctor's opinion first before you take these oral medications because they could have pessimistic effects around the body.
psycholoog van waveren amersfoort
Sajid van Waveren
therapeut Sundari van Waveren
Sundari van Waveren
  • Geregistreerd therapeut
  • Afspraak op korte termijn
  • Vergoedingen mogelijk
Vraag of interesse?

Je kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen. We horen graag van je!

Aangesloten bij:
RBCZ logo
psycholoog SBLP
Deel onze site: